language->get('text_barion_image'); $data['powered'] .= '
 

Nature cookta szezámmagliszt 250g

Nature cookta szezámmagliszt 250g
Nature cookta szezámmagliszt 250g


A Nature Cookta termékcsalád szezámmaglisztje hántolt szezámmagból készül. A termékcsalád többi lisztjéhez hasonlóan olaját hidegen sajtolják. A szezámmagliszt esetében vegyszermentes préseléssel történik, a pelletét finomra őrlik. Különlegessége ennek az őrleménynek, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk.


1 040 Ft
Kedvencekhez
Ajánlom
Nyomtat
Összehasonlítás
Kérdés a termékről
Részletek
Adatok
Részletek
Világszerte kedvenc alapanyaga a konyháknak a lágyszárú, trópusi növény magja. A termés olyan kétrekeszes kapszula, amelyben lapos, körte alakú magvak találhatók. Akárcsak az Ali baba és a negyven rabló meséjében, érésekor hirtelen kinyílik és az értékes szezám magvak szétszóródnak.


A szezámmag a történelemben

Nem csak az álomszótár szerint jelent a szezám rejtett kincseket és gazdagságot, hanem a keleti népek életében is. Az idők során varázslatos, misztikus jelzőkkel illették és a magok királyaként is számon tartották.
Az Indiából származó növény magja a hindu mitológia szerint az örök élet szimbóluma. Az egyiptomi hieroglifák is arról tanúskodnak, hogy már III. Ramszesz idején is ismerték. A római katonák erejük és férfiasságuk növelése érdekében mézzel elkevert szezámmagot ettek.

A hindu filozófia egyik legrégebbi szentiratában az szerepel, hogy a szezámmaggal főzött rizs elfogyasztása olyan lánygyermek születését jelentette, aki majd hosszú életű és tanult lesz. Míg Indiában a szezám volt a villámlás megtestesülése, addig egy asszír legenda szerint szezám magvakból készített bort ittak az istenek, mielőtt megteremtették a földet.
Szezámmagliszt a konyhában

A Nature Cookta Szezámmaglisztet számos jó tulajdonsága teszi kitűnő konyhai alapanyaggá. Mivel nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. Főleg lepényeket, kenyereket, muffinokat és süteményeket készíthetünk belőle, de alkalmas vajas-gyümölcsös főtt kásákhoz, valamint zöldségek és húsok panírozásához is. Enyhén kesernyés íze miatt legfőképpen a sós ételekkel harmonizál.

A szezámmagliszt fogyasztása a vegetáriánusok és vegánok körében népszerű. A liszt felhasználása finom ízt kölcsönöz ételeinknek. Nagyon jól beilleszthető a diétás programokba valamint a paleolit étrendet követők is bátran használhatják.

A szezámliszt készítése során a szezámmagot finomra őrlik, miután vegyszermentesen, csigás préssel hidegen kisajtolták belőle az alaját. Ezzel az eljárással nemcsak a szezámliszt olajtartalmát csökkentjük, hanem az omega-6 zsírtartalmát is, ezáltal a szezámlisztet biztonságosan használhatjuk sütésre is, mert nem távoznak a szezámlisztből sütés közben káros anyagok.
Magas rosttartalmának köszönhetően a szezámliszt jóllakottságérzetet kelt, így fogyaszthatjuk bármilyen testsúlycsökkentő program keretében, valamint beilleszthetjük a paleolit étrendbe is. A sima szezámmaghoz képest a szezámliszt beltartalmi értéke 30%-kal magasabb, mivel több rostot, ásványi anyagot, fehérjét és vitamint tartalmaz. A fehér lisztekhez képest lényegesen alacsonyabb a szezámliszt kalóriaértéke (275 kcal/100g) és szénhidráttartalma.
Mindemellett kitűnő kálcium-, magnézium-, cink- és vas-forrás. Kiváló konyhai alapanyag, finomabb ízt ad az ételnek, ha a receptekben szereplő liszt egy részét szezámliszttel helyettesítjük. Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel sok folyadékot és zsíradékot képes felvenni. Készíthetünk belőle lepényt, kenyeret, muffint, süteményeket, akár húsok és zöldségek panírozásásra is alkalmas. Sesamin nevű lignant is tartalmaz.

Tápanyagtartalom 100g-ban:
Energia: 275kcal/1150kJ
Fehérje: 28g
Rost: 18g
Cukor: 0,5g
Zsír: 17g
ebből telített: 2,5g
egyszeresen telítettlen: 6,8g
Adatok
Cikkszám
5999884818199
Webáruház készítés